Avertizare! Dragi clienți, în legătură cu pandemia COVID-19, am schimbat regulile de livrare a mărfurilor. Verificați conditiile actuale cu managerii noștri.
Articole

Metode de întărire a solului și a pantelor

Metode de întărire a solului și a pantelor Neagoe Raluca
Metode de întărire a solului și a pantelor 30-08-2021
Metode de întărire a solului și a pantelor 169

Geocelule pentru întărirea pantelor, malurilor și taluzurilor.

Atunci când se planifică amenajarea teritoriilor există adesea probleme cu organizarea și construcția de obiecte decorative mici (pante, paturi de flori, iazuri artificiale etc.).

Utilizarea geomaterialelor - materiale de construcție polimerice speciale - poate elimina cauzele problemelor și oferă posibilitatea de a realiza cele mai îndrăznețe vise ale profesioniștilor în design peisagistic.

Modalități eficiente de consolidare a solului și caracteristicile alegerii unei tehnici
Solul aduce o mulțime de probleme atunci când planificați și instalați elemente de decor peisagistic. Nu cu mult timp în urmă, ochiurile metalice au fost folosite pentru a întări solul pe pante, cu ajutorul cărora a fost posibilă oprirea mișcării solului în zone cu un unghi mare de înclinare. Tehnologiile moderne și inventarea plasticului au adus inovații în lumea designului grădinii și spațiilor verzi.
Astfel, utilizarea geotextilelor, precum și utilizarea geomembranelor și a altor materiale vă permite să faceți lucrări de planificare și design peisagistic a grădinilor și spațiilor verzi atât din zone rezidențiale cât și din zonele publice într-un mod rapid, eficient și estetic.
Aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un sistem artificial pentru consolidarea pantei sunt criteriile de măsurare a intensității eroziunii solului și a curburii terasamentului. Dacă teritoriul are o teșitură mai mică de 8% (diferența dintre nivelurile de 8 m pe 100 m. p.), este permisă fixarea pantei prin mijloace naturale. O pantă mai abruptă pe terenul terenului ar trebui consolidată.
Reguli și caracteristici ale utilizării produselor pentru întărirea solului.
Pentru a alege materialul potrivit pentru întărirea solului, ar trebui să analizați factori precum:
  • Structura solului
  • Gradul de eroziune
  • Adâncimea apelor subterane
De asemenea, trebuie să luați în considerare frecvența și probabilitatea distrugerii naturale, a alunecărilor de teren, modificarilor aduse zonelor învecinate și impactului construcțiilor. 
 
Cel mai simplu mod de a întări solul este folosirea geotextilelor. Acest material dens, realizat din fibre de poliester sau polipropilenă și capabil să permită trecerea apei, este răspândit pe pante și apoi fixat cu ancore. O caracteristică distinctivă a acestui tip de geocompozit este întinderea, care vă permite să aranjați cu ajutorul textilelor cu curbură până la 60° conservarea și protecția formelor naturale. Adesea geomaterialul de acest tip este utilizat în combinație cu altele (geogrile, folii de mulcire, geotextile, etc.).
Geocelulele sunt o plasă tridimensională sau un burete cu o dimensiune mare a celulelor din fire de polimer. Fibrele sunt lipite împreună la temperaturi ridicate. Terenul cu sol argilos cu o pantă de până la 70° este, de asemenea, întărit de covorașe din fibre naturale, care vor deveni în cele din urmă un îngrășământ natural. Amenajarea pantelor cu geocelule este combinată cu metode naturale de armare, sugerând plantarea, al cărui sistem radicular este capabil să țină solul.
 
Parcelele de teren cu un grad ridicat de coroziune sunt consolidate cu ajutorul geogrilelor sau pavelelor ecologice. Aceste materiale sunt o rețea de celule fixate împreună. Înălțimea benzilor polimerice în geogrile poate ajunge la 300 mm, în timp ce înălțimea firelor nu depășește 5 -10 mm. Cu ajutorul geogrilelor, puteți întări pante foarte abrupte cu un unghi a cărui valoare este aproape de 45°.
Lucrările de armare a pantelor încep cu măsurătorile, precum și analiza stării solului. O atenție deosebită ar trebui acordată zonelor cu ravene (în special celor care prezintă o tendință de creștere) și teritoriului de-a lungul coastei.
Trebuie remarcat faptul că proiectarea structurilor ar trebui să fie încredințate specialiștilor care, cu ajutorul unor echipamente speciale, vor putea determina:
  • presiunea solului
  • complexitatea reliefului
  • dimensiunile și contururile zonei de lucru
  • nevoia de materiale și tipul acestora
În zonele cu o pantă ușoară, lucrările de armare a pantelor se pot face independent. Este mai ușor să întăriți solul cu geotextile. Atunci când se efectuează lucrări, tot ce va trebui făcut este să răspândiți textilele pe sol și apoi să fixați geocelulele cu ancore.
Așezarea geogrilelor începe cu îndepărtarea stratului superior al solului (împreună cu gazonul) și pregătirea terenului, inclusiv colectarea gunoiului și nivelarea teritoriului la unghiul general de înclinare. La sfârșitul lucrărilor pregătitoare, se face așezarea și fixarea structurii de geocelule. Etapa finală este de a umple celulele cu sol fertil și semințe sau alte materiale, in funcție de rolul pe care doriți să îl aiba suprafața.  De remarcat faptul că acest tip de întărire a pantelor este cel mai relevant dacă este necesar să se oprească eroziunea solului cauzată de vânturi, să se asigure scurgerea apei din sol sau să a apei de ploaie.
 
 
Alte articole
 Definitia claselor de incarcare
30-08-2021
Articole
Definitia claselor de incarcare
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe